Welke geluidsonderzoeken zijn er?
Ons bureau wordt vaak benaderd om een offerte op te stellen voor een geluidsonderzoek (ookwel geluidsrapport). Vaak weet de vragende partij niet welk onderzoek er benodigd is. De overheid speelt daarbij ook een rol in de communicatie naar bedrijven en particulieren. Vaak blijkt niet eenduidig uit brieven van de gemeente of omgevingsdienst over wel geluidonderzoek het gaan. Hier onder een opsomming van enkele veel voorkomende geluidonderzoeken.
Wegverkeerslawaai onderzoek
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Voor die tijd hadden we de Wet geluidhinder met geluidzones. Tegenwoordig is dat het geluidaandachtsgebied van een weg. Wilt u een woning gaan bouwen of verbouwen dat moet u veelal een geluidsonderzoek laten verrichten.
In tegenstelling wat veel mense denken wordt het geluid vanwege wegverkeer berekend met een computersimulatie. Hierbij worden de wegen, gebouwen, bodemgebieden en toetspunten in een 3D softwarepakket gemodelleerd. Vervolgens worden er verkeersgegevens ingevoerd. Met deze gegevens wordt de geluidbelasting berekend voor het maatgevende jaar (meestal + 10 jaar na dato). De resultaten worden verwoord in een akoestisch rapport en getoetst aan het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).
Spoorweg of railverkeerslawaai onderzoek
Een onderzoek naar spoorweglawaai vindt op ongeveer dezelfde wijze plaats als bij wegverkeerslawaai. De gegevens van het spoor worden aangeleverd door ProRail via het CVGG (database online). Voor de toetsting van de berekende geluidbelasting wordt er onderscheid gemaakt tussen spoorwegen met een geluidproductie plafond en locale spoorwegen.
Industrielawaai rapport
Bij industrielawaai gaat het om geluid van een bedrijf, sportcomplex of andere activiteit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijven op een gezoneerd industrieterrein en op niet gezoneerde terreinen. Bij bestaande bedrijven worden er (bron)geluidmetingen gedaan en een inventarisatie. Er wordt ook rekening gehouden met toekomst plannen. De geluidmetingen worden uitgewerkt en ook weer in een (voorgeschreven) 3D-computersimulatie verwerkt. Vervolgens kan de geluidbelasting worden berekend. Toetsing vindt plaats op de zonegrens, vergunningpunten of de geluideisen het Bkl en Omgevingsplan.
Geluidsonderzoek Bouwlaai Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Bij een bouwproject wordt veelal lawaai gemaakt tijdens het bouwen. Met name bij de heiwerkzaamheden of het vlinderen van betonvloeren in de nacht. De omgevingsdienst zal in het kader van de regels uit het Besluit bouwerken leefomgeving (Bbl) een akoestisch rapport vragen. De regels voor bouwlawaai staan in het Bbl. Daarin staan limieten qua aantal dagen dat er een bepaalde hoeveelheid geluid mag worden gemaakt. Hoe langer een project duurt, hoe minder er geluid mag worden gemaakt in de tijd.
Geluidrapport nieuwbouw
Afdeling 4.3 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) gaat over gezondheid bij nieuwbouw. De afdeling regelt voor het aspect geluid het volgende:
- bescherming tegen geluid van buiten (geluidwering gevels rapport)
- bescherming tegen geluid van bouwwerkinstallaties (bouwlawaai rapport)
- beperking van galm (nagalm metingen en berekeningen)
- geluidwering tussen ruimten (lucht- en contactgeluid metingen)
De geluideisen zijn afhankelijk van de gebruiksfunctie.
Overige geluidsonderzoeken
Er zijn nog veel meer geluidsonderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek in het kader van Risico Inventarisatie en Evaluatie “geluid op de werkplek”. Om een onderzoek naar het geluid van windmolens. Bepalen van het geluidsvermogen van machines in het kader van type goedkeuring. Onderzoek om de geluidsisolatie te verbeteren. Buren geluidsoverlast etc.