Galmmeting conform NEN 5077 / NEN-EN-ISO 3382-2
NEN 5077 Nagalmmetingen
Een van de belangrijkste normen voor het verrichten van bouw¬akoestische metingen is de NEN 5077. In deze norm worden methoden gegeven voor het bepalen van diverse akoestische parameters van bouwwerken. Voor de bepaling van de nagalmtijd van ruimten verwijst de NEN 5077 naar de NEN-EN-ISO 3382-2. In onze aanbiedingen gaan wij er vanuit dat wij de metingen en adviezen verrichten aan de hand van voornoemde Nederlandse normen.
Nagalmtijden
De nagalmtijd is gedefinieerd als de tijd die nodig is om het geluiddrukniveau na het uitschakelen van de geluidsbron met 60 dB te laten dalen. Voor het bepalen van de nagalmtijd kan gebruik worden gemaakt van de ruismethode of impulsmethode (bijvoorbeeld d.m.v. een alarmpistool). Wij gaan in onze aanbiedingen uit van de methode zoals beschreven in de NEN-EN-ISO 3382-2.
Ruismethode
Bij de ruismethode wordt met een kunstmatige ruisbron geluid (roze ruis) opgewekt in de ontvangstruimte. De nagalmtijd wordt vervolgens bepaald na het uitschakelen van de geluidsbron. Voor de registratie wordt een tertsbandanalyser met geheugen gebruikt.
Meetposities
Voor het aantal aan te houden meetposities, de opstel¬ling van de ruisbron alsmede de aan te houden minimale afstan¬den zullen wij de aanwijzingen aanhouden conform de NEN-EN-ISO 3382-2. Bij het bepalen van het ruimte gemiddelde nagalmniveau wordt per octaafband de gemiddelde nagalmtijd T door rekenkundige middeling bepaald.
Apparatuur
Ruisgenerator
Voor het opwekken van een geluidveld in een ruimte ten behoeve van het meten van de nagalmtijd wordt gebruik ge¬maakt van een kunstmatige geluidsbron. Deze zal bestaan uit een ruisgenerator met versterker en weergever. Het maximale verschil tussen de geluidvermogen¬niveaus van de tertsbanden binnen een octaafband als functie van de octaafband-middenfrequentie bedraagt, overeenkomstig de NEN-5077 – afhankelijk van de octaaf¬band – maximaal 4 á 6 dB. Tevens voldoet de ruisgenerator aan de eisen voor richtingsafhankelijk¬heid van de geluidsbron. Voor de metingen wordt gebruik gemaakt van roze ruis.
Geluidmeetset
Voor het verrichten van geluidsmetingen in het kader van de NEN 5077 / NEN-EN-ISO 3382-2 wordt gebruik gemaakt van een meetset die voldoet aan de specificaties Type 1 conform NEN 10651en IEC 61672-1, class – 1. De meetketen bestaat uit een geavanceerde Real Time Frequentie Analyser. De octaaf- of tertsbandfilters voldoen aan NEN 1022 en IEC 61260, class – 0. voor de metingen wordt de geluidsanalyzer gekalibreerd. Voor het meten van equivalente geluid-drukniveaus voldoet de geluidsmeter aan de specificaties voor integrerende meetinstrumenten volgens Type 1 NEN 10804: 1991 (IEC-804). De calibrator voldoet aan NEN 10942 2003, type 1. Onze apparatuur is P.T.B. goedgekeurd (Physikalisch-Technische Bundesanstalt).
Advies
Advies voor het verbeteren van de ruimteakoestiek
Om de maatregelen te bepalen die genomen dienen te worden om de nagalmtijd terug te dringen wordt door ons bureau gebruik gemaakt van het rekenprogramma “nagalmtijd berekeningen”. Dit programma berekent aan de hand van de formule van Sabine de nagalmtijd van een ruimte.
In dit programma worden de oppervlaktes van de verschillende materialen die in de ruimtes aanwezig zijn ingevoerd. Vervolgens worden in het rekenmodel ook speciale absorberende akoestische materialen ingevoerd waarmee de nagalmtijd terug te dringen is.
Wij gaan er vanuit dat u ons een tekening aanlevert van de betreffende ruimte i.v.m. het bepalen van de oppervlaktes.