Besluit bouwwerken leefomgeving
Geluidonderzoek bouwwerken.
In het kader van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is het soms noodzakelijk dat u een akoestisch bouwtechnisch rapport moet overleggen om aan te tonen dat het bouwplan c.q de constructie en/of uitwendige gescheidingsconstructie (gevel) voldoet aan de geluidseisen die in het Bbl zijn gesteld. Het kan daarbij gaan om de volgende onderzoeken.
1. Geluidsisolatie van de gevel
2• Luchtgeluidisolatie
3• Contactisolatie
4• Installatie geluid (zoals warmtepompen)
5• Akoestisch rapport nagalmtijden in ruimten of galm
In een bouwakoestisch rapport gaat het dus om de technische uitvoering van het bouwplan omdat op grond van Omgevingswet zijn er geen problemen meer op geluid gebied.
Zorg voor een goed advies
In principe zijn alle bouw akoestisch problemen op te lossen alleen kost het soms veel geld. Denk bijvoorbeeld aan de geluidseis tussen gemeenschappelijke verkeersruimten en verblijfsgebieden. Dit betekent vaak dure geluidsisolerende deuren tussen deze gemeenschappelijke verkeersruimte en de woning aan deze verkeersruimte. Een dergelijke geluidsisolerende (houten) deur met kozijn en kierdichting is makkelijk 3x zo duur als een normale massieve buitendeur! Een gedegen geluidonderzoek kan u geld besparen!
Rekenmodellen
AV-Consulting heeft diverse geavanceerde akoestische rekenmodellen om de geluidsisolatie te berekenen. Bijvoorbeeld ‘Geluidwering gevels of ‘CadnaB’.
Alsmede vele andere soorten van rekenmodellen om vooraf – op basis van de bouwtekening – een prognose te doen of voldaan kan worden aan de te stellen geluidseisen op grond van het bouwbesluit of andere richtlijnen (bijvoorbeeld NOC-NSF bij sport gelegenheden) of (Rijksgebouwendienst bij overheidsgebouwen). Op basis van deze geavanceerde rekenmodellen kan aan de hand van tekeningen een prognose worden gemaakt van het te bereiken geluidsisolatie resultaat. Achteraf kan door middel van geluidsmetingen gecontroleerd worden of alles voldoet aan de geluidseisen die gesteld worden. Het oplossen van problemen kan door middel van geavanceerde trillingsmetingen of geluidsintensiteitsmetingen. Het advies luidt echter ‘zorg vooraf dat u de juiste materialen en details gebruikt’ u bespaart daarmee veel zorgen en geld.
Om een indruk te krijgen hoe e.e.a wordt gemeten in de praktijk kunt u onze rubriek ‘informatie geluid’ raadplegen. Onder andere de publicatie Hts.pdf.
Grondleggers bouwakoestiek
De bouwakoestiek is zeer complex en vaak onderschat door industrieel akoestici. Praktijk ervaring is een must. Goede/ervaren bouwakoestici zijn schaars! Grondleggers voor de bouwakoestiek in Nederland zijn (volgens ons) professor De Lange en meer recentelijk professor ir. E. Gerretsen. Ook Dr. Ir Heiko Martin en professor Ir Rens van Luxenburg hebben een belangrijke bijdrage aan het kennisniveau op gebied van bouwakoestiek in Nederland. Uiteraard naast onze Belgische collega’s zoals o.a. professor Dr. Ir. Gerrit.Vermeir. (KULEUVEN). Al deze wetenschappers gaven hun kennis weer door via colleges en cursussen o.a. de opleiding Hogere Akoestiek Antwerpen en Amsterdam.
Hoe gaat een onderzoek in zijn werk
Hoe gaat een bouwakoestisch onderzoek in zijn werk? Globaal komt het er op neer dat op basis van bouwtekeningen, detail en materiaal gegevens prognose berekeningen worden gemaakt voor de lucht en contactgeluidsisolatie.
Veel gegevens zijn verwerkt in een database bij het ingenieursbureau zodat op grond van de details en materialen een zeer nauwkeurige berekening kan worden gemaakt.
Op basis van deze berekenen kunnen adviezen worden gegeven over eventuele aanpassingen van detail en materialen. Achteraf kunnen geluidsmetingen worden verricht ter controle van het uiteindelijke resultaat. Met de huidige rekenmodellen is het mogelijk om binnen 1 a 1,5 dB nauwkeurig het uiteindelijke resultaat te prognosticeren. Het meten achteraf vindt meestal plaats volgens de Nederlandse Norm NEN-5077. Praktijkvoorbeelden zijn veelal te vinden in de Nederlandse Praktijk Richtlijnen (NPR).