Contactgeluid meting

Contactgeluidisolatiemetingen conform NEN 5077

In de meetnorm NEN 5077 “Geluidwering in gebouwen – Bepalingsmethoden voor de grootheden voor geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies, luchtgeluidisolatie, contactgeluidisolatie en geluidniveaus veroorzaakt door installaties” zijn diverse methoden opgenomen voor het bepalen van de geluidwering in gebouwen. De NEN 5077 bevat bepalingsmethoden voor de grootheden voor geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies, luchtgeluidisolatie, contactgeluidisolatie, geluidniveaus veroorzaakt en nagalmtijd.

NEN-EN-ISO 16283-1

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de NEN-EN-ISO 16283-1 “Akoestiek – Praktijkmeting van geluidisolatie in gebouwen en van bouwelementen – Deel 2: Contactgeluidisolatie”. De meetapparatuur voldoet aan de IEC-61672-1, klasse-1 (nauwkeurigste categorie).

Contactgeluid generator

De contactgeluidisolatie van een vloerconstructie wordt bepaald met behulp van een zogenaamde contactgeluidgenerator of hamermachine. Deze hamermachine stoot de vloerconstructie aan met behulp van 5 “hamers”; gewichtjes die vanaf een bepaalde hoogte en met een bepaalde snelheid om de beurt op de vloer vallen. Het op deze wijze veroorzaakte geluidsniveau wordt vervolgens gemeten in de ontvangruimte. Meestal is dit de ruimte direct onder het zendvertrek waar de hamermachine opgesteld staat. In grote ruimten wordt de hamermachine meerdere malen verplaatst zodat op verschillende bronposities gemeten wordt.

Isolatiewaarde

Aan de hand van de gemeten ontvangniveaus kan de contactgeluidsisolatie van de vloer bepaald worden. Het geluid van de contactgeluidgenerator wordt daarbij als het ware omgerekend naar “voetstappengeluid”. De contactgeluidsisolatie kan, afhankelijk van het toetsingskader, worden uitgedrukt in een isolatiewaarde (contactgeluidsisolatie-index of Ico) of in een contactgeluidsniveau (gewogen contact-geluidniveau of LnT;A).

Nagalmtijd

Voor het bepalen van de contactgeluidsisolatie is het noodzakelijk om ook de nagalmtijd (RT60 in seconden) van het ontvangvertrek te bepalen. De gemeten geluidsniveaus worden namelijk genormeerd door deze terug te rekenen naar een ruimte met een standaard nagalmtijd van 0,5 seconden. In langer galmende ruimten wordt namelijk een hoger geluidsniveau gemeten en in korter galmende ruimten een lager geluidsniveaus. De meetresultaten worden hiervoor gecorrigeerd.

Rapport en offerte

Op basis van de contactgeluid metingen maken wij een deskundigen rapport. Ook verrichten wij controle metingen in het kader van de Wet kwaliteitsborging.

Contactgeluid meting
Contacgeluid generator van NTI t.b.v. Contactgeluid meting