Akoestisch Onderzoek

Akoestisch rapport bepaling geluidbelasting

In het kader van een bouwplan of Omgevingsplan-procedure kan het nodig zijn dat u een akoestisch rapport moet laten opstellen in het kader van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Dit akoestisch onderzoek is noodzakelijk om de geluidsbelasting van de gevel van een gebouw te bepalen vanwege weg- of railverkeerslawaai. Voor sommige gebouwen zoals – bijvoorbeeld woningen – zijn in de in het Bkl eisen gesteld zogenaamde standaardwaard en grenswaarde. Een en ander is afhankelijk van de ligging van de woning, type weg etc. Op deze site kunt u nog meer informatie hierover vinden.

Andere gebouwen

Voor andere gebouwen – bijvoorbeeld kantoren – stelt de Omgevingswet geen maximale eisen maar is het noodzakelijk om de geluidsbelasting te bepalen voor het berekenen van de geluidswering van de gevel in het kader van het Bouwbesluit.

In een akoestisch rapport in het kader van de Omgevingswet c.q. Bkl wordt het geluid berekend. Dit gebeurd met een 3D rekenmodel waarbij de omgeving in 3D in de computer wordt gemodelleerd.

Rekenmodel

In dit rekenmodel worden alle geluidsrelevante elementen ingevoerd voor de geluidsberekening. Daarna worden aan deze elementen de juiste parameters toegekend. Voor een weg is dat de verkeersintensiteit, snelheid en de verdeling van het verkeer alsmede wegdek. Voor gebouwen de hoogte. Als alle elementen zijn ingevoerd kan de geluidbelasting worden berekend ter plaatse van de woningen.

Voor de verkeersgegevens wordt meestal rekening gehouden met de toename van het verkeer in de toekomst. Voor spoorweglawaai wordt gebruik gemaakt van het geluidregister.

Akoestisch rapport

Het rapport wordt beoordeeld door de Omgevingsdienst van de gemeente. Meestal levert zo’n beoordeling weer een kleine correctie op van het onderzoek.

Heeft u een akoestisch onderzoek nodig voor uw plan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Rekenmodel tbv Akoestisch onderzoek. 3D presentatei van de gebouwen en rekenpunten
Rekenmodel. 3D presentatei van de gebouwen en rekenpunten